BPM-vrijstelling verdwijnt

Eind volgend jaar verdwijnt de BPM vrijstelling voor onze mooie horsetrucks! Dat betekent helaas een enorme prijsverhoging. Sodiak Horsetrucks heeft daarom een extra groot aantal trucks op voorraad én nog in bestelling.

De afschaffing van deze grijskentekenregeling is aangekondigd op Prinsjesdag 2022 door het kabinet en definitief akkoord gegeven door Eerste en Tweede kamer middels het Belastingplan 2023

Reserveer nu snel uw favoriete Sodiak Horsetruck om tot €16.000 euro te besparen!

FAQ over beëindiging van de BPM-regeling voor ondernemers per 2025

Wat zijn de gevolgen van Afschaffing van deze grijskenteken-regeling?

Het afschaffen van de BPM-vrijstelling houdt in dat vanaf 2025 ondernemers gewoon BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) gaan betalen voor een nieuwe bedrijfswagen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto.

Waarom wordt de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s geschrapt per 2025?

Uit onderzoeken van onderzoeksbureau SEO en de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de huidige bijzondere regelingen rondom aanschaf bestelauto’s door ondernemers leiden tot een aanzienlijke derving in de autobelastingen. Daarnaast stoten bedrijfswagens ten opzichte van personenauto’s ook meer stikstofoxiden, fijnstof en CO2 uit.
Om deze redenen heeft het kabinet voorgesteld om de Wet BPM, die sinds 1992 bestaat, per 1 januari 2025 af te schaffen.

Wat betekent de afschaffing van de Wet BPM voor de ondernemer?

Per 1 januari 2025 betaal je als ondernemer bij elk nieuwe bedrijfswagen die je aanschaft belasting. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van de hoeveelheid CO2-uitstoot. In eerste berekeningen is gesproken over een BPM van €66,91/ gram CO2.

Voor een Transporter met dieselmotor zal de BPM per 2025 waarschijnlijk zo’n €11K bedragen. Het loont zich dus zowel fiscaal als bedrijfstechnisch om tijdig je nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen.

Wat zijn de actuele levertijden bij aanschaf van een nieuwe bestelauto/bedrijfswagen?

Door de schaarste in grondstoffen en productieplekken door ontwikkelingen wereldwijd zijn de levertijden van nieuwe auto’s en bedrijfswagens fors opgelopen. Levertijden van ca 1 jaar, dus 12 maanden, zijn inmiddels eerder standaard dan uitzondering.